Finnsta PRE

Direktlänk till inlägg 5 mars 2012

Lös häst, 7-åring och sjukhus

Av Linda Söderberg - 5 mars 2012 20:43

Morgonen började lite käckt med en Assmilla som vänt upp och ner på halva stallet då hon fått upp sin boxdörr under natten.
hennes boxdörr råkar ibland gå igen lite för mycket, så sprinten hoppar över hålet så att säga.
Puttar man sedan till dörren snabbt från insidan hoppar den över hålet utan att haka i om man har tur/otur.
Fodertunnorna hade hon inte grejat, men hon hade fått i sig alla hästars morgonhinkar som var iordninggjorda, dragit runt med skottkärran, haft ner sopborstar och skrämt halft ihjäl vår skygga stallkatt som varit instängd i stallet nu när det varit kallt.
Fick stampa rejält i vattentunnorna i hagarna idag, då termometern visade -10 grader  .
Burr. Var tog värmen vägen?!


När alla hästarna kommit ut var det raka spåret in till Ackis för den stora genomgången på Robin. Hela LKG-teamet skulle gå igenom henne under 6 timmar och vi startade hos käkkirurgen och tandläkaren kl 9.15

Först var det röntgen för att se om det fanns tandanlag på Robin.

 

Var SÅ stolt över min lilla tjej som lyssnade och gjorde precis som läkaren sa. Det var två olika röntgen maskiner och på den första där man röntgade själva tänderna stoppade hon in huvudet i maskinen, hade hakan vilande på en platta, fixerade huvudet med "skruvar på sidorna" och så var det en laserlinje som skulle lysa och vara i mitten på ansiktet ( löpte från pannan och ner till hakan). Sen började maskinen rotera runt huvudet ett varv och hon satt blickstilla under de 17sekunderna som det tog.
Den andra maskinen tog en sidbild för att se så bettet var bra.
Den var inte lika "läskig". Då var det bara stillasittande med "ploppar" i öronen. Förmodligen för att sitta stilla...
 

Resultatet:
   

Bettet var jättefint men däremot visade det sig att hon saknade tandanlag på många ställen!!!
Fyra ställen var helt tomma och sen var det lite diffust på ett par andra ställen.
Fick trösten att hon helt enkelt kunde vara sen med tänderna och att det kunde bli fler tänder så småningom, så om något år ska vi göra om denna undersökning.

Sen var det tandläkaren som undersökte och gjorde tand/gom avtryck i någon lermassa.
 
Sen väntade fotografering av Robins ansikte i profil från båda sidorna och framifrån, både allvarligt och leende.
Besöket hos plastik gick snabbt då allt såg bra ut. De kommenterade lite om att den mjuka gomen möjligtvis var lite kort.


Raskt iväg till logopeden där det blev mycket prat och Robin skulle berätta vad hon såg på bilderna i en bok för att alla ljud hon gör när hon pratar skulle komma fram, allt under inspelning.
Fick veta efteråt att hon gör en del ljud som inte riktigt är kopplat/normalt för LKG och undrade lite över hur hennes finmotorik var med händerna !?
Har aldrig tänkt på det så, men för att prata använder man 270 olika muskler i ansiktet, vilket även det hör till finmotoriken. Och då Robin har lite problem med just finmotoriken och att det inte går riktigt lika snabbt för henne som med andra barn, så kunde även det påverka talet!


Fick ännu mer förklaring hos foniatern sen då han tittade med en kamera i munnen på henne. Om ni tittar noga på första bilden på skärmen så ser man ett litet hål i gommen som inte vuxit ihop. Där läcker det luft.  

Sen gick han ner med en kamera genom näsan ner till svalget för att se hur gomme slöt tätt vid vissa uttal. Tyckte så synd om min lilla ängel där hon satt med en "slang" ner genom hela näsan och ner i munnen/svalge och samtidigt behöva prata.
 
Men då visade det sig att det inte slöt ordentligt tätt där heller, men att hon ändå låg på gränsen för att behöva en extra operation och åtgärda felet, då hon ändå kunde blåsa så pass att hon kunde rulla ut en partytuta/blåsorm.
Hon fick ut själva "ormen"  men inte så det lät.
Sen trodde han att den mesta luften läckte från käkspalten, så de ska börja med att tillverka en plastskena som kommer ligga på baksidan om tandraden och som ska hindra luft från att läcka ut genom spalten.
Hjälper inte det blir operation ett andra alternativ. 
Den 28:e ska vi in igen och få skenan.


Trots att resan hem bara tar tre kvart lyckades jag somna som en stock i bilen på väg hem.
Oro och stress som släpper, jösses va trött man blir.
Även Robin var ordentligt trött efter en heldag hos alla olika läkare och undersökningar.
Stannade till i Enköping och köpte en liten present till Kimpa som fyller 7år idag!
Tänk, stora killen. Det var ju inte länge sedan han låg på köksbordet och tittade på lampan!
Även Robin fick en liten present då hon varit så duktig.


Hade allt stalljobb kvar på kvällen, men fick sällskap av mamma som även ville ha en sammanställning av dagen.
Kom in igen lagom till barnen gått och lagt sig och fick även se ett par jättefina pesenter som grannen varit över med  


Nä, nu ska jag gå och lägga mig.
Natti natt 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Söderberg - 18 november 2013 21:32

Efter tre månader i träning hos de Wilde Dressage åkte jag igår och hämtade hem min svarta fina hingst Onis. Tänk va mycket som kan hända under en så kort tid som det egentligen handlar om.Han har fått igång drivet mycket bättre och frambenen har han...

Av Linda Söderberg - 19 oktober 2013 21:38

Vilken dag säger jag bara. Kl 8 anlände vår granne med sin trailer och vi lastade in allt som skulle med och en halvtimme senare var vi på väg mot Strömsholm, som vi anlände till strax innan första start kl 10.Alla fyra hästarna stod som ljus hela ...

Av Linda Söderberg - 18 oktober 2013 22:12


Fick en smärre chock imorse när jag tittade ut från sovrumsfönstret ut över altantaket och ser att det är alldeles vitt!Och då var det inte rimfrost utan snö  som låg som ett tunt täcke över tak och gräsmattan. Fint, shamponering av hästar stod på ...

Av Linda Söderberg - 9 oktober 2013 22:17

Dagen började med att vi, jag och mamma åkte till Sarah som har Onis i träning.De hade varit ute på en snabbare ridtur på en åker och ena framskon hade flugit av Onis, så jag började med att sko om honom fram då det ändå var dax och passade sedan på ...

Av Linda Söderberg - 9 oktober 2013 14:17

Det känns lika skönt varje år när grannen fyllt upp hela logen med hösilagebalar. Flera år sedan hade vi ingen fast leverantör utan det var varje år ett stressmoment att hitta hö eller hösilage av bra kvalite.Nu har vi fått en leverantör som har supe...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards