Finnsta PRE

Alla inlägg under oktober 2010

Av Linda Söderberg - 12 oktober 2010 21:17

Gårdagens svampplockning i skogen där det var älgjakt satte sina spår i Kimpas huvud.

Tre gånger inatt vaknade han och ropade på mig då han hade mardrömmar, och varje gång han drömde var det barn i skogen och vargar, men jägarna träffade inte vargarna utan barnen!!!
Ja det är inte lätt att vara 5½ år.


Efter morgon rutiner med barn och hästar åkte jag till Håtuna för att verka hovarna på en shettis/welsh korsning som åkt på fång förra året, då hennes ordinarie hovslagare var på vidareutbildning.
Och inte för att vara elak, men vidare utbildningen hoppas jag handlar om hur man behandlar fång, för det var inte rätt gjort från början på den här lilla hästen.
Usch vilka hemska hovar.
Efter nästan 1½ kortare tå började det se ut som hovar...
Hovslagaren hade nämligen knappt vågat ta något på hovarna efter att ponnyn fått fång. Aldrig hört talas om tvärtåa, eller?


Hur som, var det riktigt roligt att hälsa på där då jag tidigare sålt en shettis dit, vid namn Humledals Tiger Williams.
Nu är han iof utlånad, men har blivit inkörd och tricktränar lite där han är nu.


Till helgen kommer en spekulant från Gotland som ska titta på Ricken, och jag fick nu ikväll ett mail från en kille som också låter intressant av det han skrev om sig själv.
Vi får se ...

Av Linda Söderberg - 11 oktober 2010 16:34

Oj vilken helg. Har ju lovat barnen i två veckor att vi ska åka och bada, men då antingen de eller jag har varit sjuka har det inte blivit av.
Men i lördags stod vi redo när de öppnade kl 11 och vi badade i 3 timmar!
Lilla Robin är nästan "värst". Hon hoppar i vilken bassäng som helst oavsett om hon bottnar eller ej. Man ser henne stå på en kant, kastar sig i och bli borta en liten stund innan hon med hjälp av flytkuddarna på armarna kommer upp till ytan, spottar och fräser för att få bort vattnet, skiner som en sol och säger ; IGEN!
Även Kim som haft lite mer respekt för vattnet kännde nog att han inte kunde vara mesigare än lill-syrran, så till slut var det två som var mer under än över ytan.


Sen var det ju vatten-rutschkana också.
Normalt sett brukan jag eller Fredric åka med Kim mellan benen, men då jag var själv med barnen och Robin också ville åka, fick hon åka med mig, så drog jag upp kim när han landade strax efter oss.
Det fungerade ju det med!


Gårdagen bjöd på en riktigt fin höstdag med sol och kall frisk luft.
Hjälpte mamma och Peo att bära in lite ved i vedboden, där de fick stapla försiktigt då det var en liten fladdermus som satt högst upp i taknocken och tänker tillbringa sin vintervila där.
Sen tog vi en repa i skogen och plockade lite trattkantareller.
Var ute en timme och fick ihop en påse, stor som en systemkasse, med svamp.


Idag hade jag hjälp i stallet av barnen. Efter mockningen gjorde jag iordning hinkarna med kvällsmaten som de sprang och tömde i krubborna och sen lika dant med hösilagepåsarna.

Tog en till repa i skogen och fick ihop en ica påse med svamp under två timmar. Kim hjälpe till och fick nog ihop två liter.
Han var mest orolig över att vi skulle bli skjutna av jägare då älgjakten dragit igång idag. Men jag sa åt honom att vi fick vara lite högljudda och det hade de ju inga problem med att vara...
Tror de skrämde bort varenda älg...och jägare.


Fick en trevlig överaskning med posten också.
Mantua har fått en inbjudan att deltaga på självaste SICAB !  Häftigt!
Men usch va dyrt att åka till Spanien fram och tillbaka med häst, och sen undrar jag hur de mår och presterar efter en sån resa.
Men visst vore det häftigt...

Av Linda Söderberg - 8 oktober 2010 22:21

Var det bara för att jag gnällde på stormen vi haft i fyra dagar som det slog över i regn istället?!
Usch va fort det går att förvandla vinterhagarna som knappt har något gräs till leråkrar.
Hela dagen igår regnade det non-stop och fortfarande imorse regnade det, fast mest dugg.


Nåja, nu tog jag väl i med leråkrar, men vid grindarna är det ordentligt lerigt.

Vi har två gamla rundbalar med hö som vi sparat i syfte att lägga ut vid ingångarna för att slippa traska in i hagarna medan stövlarna fortfarande står kvar i leran.
Många gånger har man varit med om att man sitter fast med stövlarna, och när hela flocken står och trängs vid grinden vill man inte gärna bli knuffad på, för då står man snart i strumporna i lera.

Men i helgen ska det bli sol och jag hoppas det blir lite bättre då.


Började morgonen med att åka till Ågesta ( Sthlm) efter att hästarna kommit ut för att slå på en tappsko åt en blivande kund.
Hovis förra lärling har veckopendlat mellan Gävle och Sthlm, och har då skaffat sig rätt många kunder på bägge håll.
Men då han fått jobb i Gävle ( han har bara hovslagarjobbet vid sidan av) tar jag nu över hans kunder här nere.
Och tack vare att jag fick Peos "gamla" GPS lyckades jag hitta fram också!


Grannen var och red på em i våran paddock och Mantua hade tyckt det var jätte kul, vilket hon visade genom att tokspringa i hagen brevid.
Sen att stoppsträckan blir betydligt längre vid regn hade hon visst glömt bort, då hon halkade omkull när hon skulle stanna.
Så hon hade sett lite stel ut i bogpartiet direkt efter vurpan fick jag höra av grannen.
Som tur var var det inget som märktes när hon gick in på kvällen, men jag är mycket tacksam för upplysningen!
Ska känna igenom henne lite imorgon och stretscha lite.

Av Linda Söderberg - 6 oktober 2010 20:24

Nu är vi inne på 4:e dagen som det blåser riktigt ordentligt. Som tur är så är det inte nordliga vindar utan ganska varma vindar, men jag tycker iaf inte om när det blåser dygnet runt.
Men ska man se något positivt i det hela så är det ju torrt i hagarna. Så får jag välja mellan regn och storm så blir det det sistnämnda.


I söndags var jag och mamma tvugna att åka till västerås lasarett då min mormorn hade varit uppe på natten/morgonen och ramlat, så hon fick åka ambulans till sjukhuset.

Vi kom in samtidigt och sedan blev det en lång väntan på svar från röntgen.
Som tur var hade det "bara" blivit en spricka i höftbenet så hon fick åka tillbaka till sitt vårdhem med smärtstillande.


Idag har jag varit och skott i Sollentuna och utanför Uppsala. Brukar använda mig mycket av hovtången och klippa, men idag blev det en häst jag var tvungen att använda klubba och klinga på.
Men det är bara bra, måste ju träna på det också. Det ser så jäkla lätt ut när hovis verkar med klingan, men det är det svåraste av alla verktyg ( enligt mig).

Men träning ger färdighet!

Av Linda Söderberg - 2 oktober 2010 21:30

Startade dagen med att lasta av lastbilsflaket från spånbalar, eller rättare sagt hade mamma och Peo nästan lastat av allt innan jag kommit på plats med barnen fullt påpälsade. Fasen va kallt det blivit på mornarna!


Sen började dagens första vända med att hämta hem hästarnas hela vinterförråd med hösilage.
Freddan och Peo åkte de två första vändorna medan mamma och jag roade oss med mockningen.
När jag sedan följde med blev det nogrann kontroll av balarna då vi en efter en bal hittade små hål som fåglarna åstakommit. Av de 8 balar vi hämtade den vändan var 4 stycken hål på, men som vi som tur var såg på plats så vi kunde byta dem mot hela balar.


Sedan stod vår granne Frida redo med deras minsta traktor för att lasta av balarna hemma och köra in dem på logen där vi förvarar hösilaget.

  

  

  

Både Kim och Robin var snabba med att hålla Frida sällskap inne i traktorn och satt som små ljus brevid henne i hytten.
Tänk att det kan vara så spännande att åka traktor när man är liten.

Sex vändor senare, 44 balar rikare och x antal tusen fattigare så var hela vinterförrådet under tak och det känns lika bra varje gång.

Då har hästarna sitt på det torra iaf.


Grabbarna, och Robin,  avslutade med en bastu och sedan blev vi bjudna på middag av mamma.
  
Kl 20 sov bägge barnen som stockar och jag hoppas de sover lite längre imorgon än till kl 6.15 då de drog igång imorse.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards